Digital tvilling ökade medvetenheten och minskade energiförbrukningen för tillfällig uppvärmning på Sigfridsborgskolan
Under säsongen 2022 deltog El-Björn i testbäddsprojektet Digital Transformation som NCC ansvarade för. Projektet bedrevs under namnet Uppkopplad Byggarbetsplats och bakom stod Smart Built Enviroment där El-Björn är medlemmar sedan 2019. Projektet var en nyproduktion av en idrottshall i anslutning till Sigfridsborgsskolan och byggdes av NCC på uppdrag av Nacka kommun. El-Björns deltagande bestod i att leverera ett optimerat uttorkningsklimat och strömma klimatdata från de uppkopplade el-fläktar och sensorer som styrde uttorkningsprocessen samt den elförbrukning som nyttjades. Energi- och klimatdata strömmades vidare till en överliggande plattform med en digital tvilling av projektet, Building Cloud, som levererades av Sharc arkitekter.
Den digitala tvillingen innehöll utöver ritningar och 3D vyer också dokumentation och ärendehantering. För ökad medvetenhet fanns även en stor skärm på plats i idrottshallen som presenterade information om projektet. ”- Projektet har gett oss en unik möjlighet att strömma data från en befintlig arbetsprocess som uppvärmningen till en digital tvilling och kunnat ta datadrivna beslut för att stödja produktionen.” säger Claes Henschel Digital Innovation Manager på NCC, ansvarig för testbädden.
I tät dialog med byggproduktionen anpassades temperatur och luftfuktighet mot det önskade klimatet. I projektet hade vi också sensorer i betongen från Celsicom som gjorde det möjligt att följa utvecklingen i materialet och styra förutsättningarna därefter. ”-För produktionens del var det mycket uppskattat att hela tiden veta hur vi låg till med uttorkningsklimatet så vi kunde vidta tidiga åtgärder och inte förlora värdefull tid.” säger platschef Magnus Sandqvist på NCC
När energiförbrukningen summerades vid avslut så var den 35% lägre än vad som var beräknat för projektet.
Christian Harström och Thomas Strålman från El-Björns affärsområde ePOLE summerar att en stor del av besparingen låg i att uttaget av värme kunde hållas nere tack vare att energiuttaget kunde styras och anpassas med hjälp av sensorinformation från luft och material tillsammans med en anpassad schemastyrning. Den ökade medvetenheten som visualiseringen av förbrukningen och processen via Building Cloud innebar också att ett ökat ansvarstagande kring energiförbrukningen vilket tydligt bidrog till resultatet.
Ett mycket spännande upplägg som visar styrkan i att samverka med andra aktörer och värdet i att planera, mäta och agera.
Läs mer på www.uppkoppladbygg.se